Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τζίμα

 

                                        (φωτογραφία από Βιβή Μαρκάτου)

 

Σήμερα θα υποδεχτούμε στη παρέα μας τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζίμα. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόλις διάβασα το νέο του βιβλίο "Οι κύριες και οι κύριοι αριθμοί" που κυκλοφορεί από εκδόσεις Ελκυστής, έμεινα κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό. Είναι πραγματικά ότι πιο έξυπνο και αστείο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό σε παιδικό παραμύθι! Τα παιδιά μου το λάτρεψαν! Δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθούμε αν δεν διαβάσουμε ιστορίες από 2-3 αριθμούς! Και η εικονογράφηση ;  Υπέροχη, ευφάνταστη και πρωτότυπη φυσικά, αφού την έχει επιμεληθεί η αγαπημένη Βιβή Μαρκάτου. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς το Μηδέν έγινε Δέκα;
Τι δουλειά έχει το Δύο με μια… μπαγκέτα;
Πώς βρέθηκε το Τρία σ’ ένα κοράλλι;
Γιατί το Εννιά ψάχνει ένα μπουκάλι;
Έχει το Έξι μαγικό στυλό;
Μια τούρτα για το Πέντε, παρακαλώ!
Πώς έσωσε το Τέσσερα τον ήλιο;
Πού βρήκε το Ένα έναν νέο φίλο;
Τι σχέση έχει το Οκτώ με ένα χέρι;
Το Εφτά γιατί πάτησε πόδι, ποιος να ξέρει;
Μπορείς να φανταστείς ποιος είναι ποιος;
Κυρίες και Κύριοι, δεν είναι απλώς ένας αριθμός!

Οι Κυρίες και Κύριοι Αριθμοί μαθαίνουν τη ζωή μέσα από μια
σειρά απίστευτων –και όμως αληθινών– περιπετειών!
Μέτρα αντίστροφα και… το ταξίδι ξεκινά!

 

Έτρεξα αμέσως στη σελίδα του εκδοτικού ( Δείτε το βιβλίο εδώ σε σούπερ τιμή https://elkistis.gr/product/kiries-kirioi-arithmoi/ ) να μάθω περισσότερα για τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου, και χαίρομαι πολύ που ένα νέο παιδί σαν τον Κωνσταντίνο έχει καταφέρει τόσα καταπληκτικά πράγματα στη ζωή του. 

Δείτε εδώ το βιογραφικό του :

 

Βιογραφικό σημείωμα

 Ο Κωνσταντίνος Τζίμας γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής (ΤΕΙ Πατρών), με ευρύτερες σπουδές στην Κλασική Μουσική (Δημοτικό Ωδείο Λαμίας), στο Θέατρο Σκιών (εργαστήρι Μιχάλη Χατζάκη) και μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή (ΕΑΠ). Το 2017 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του με τίτλο «Ρίζα» (εκδ. Captainbook) και το 2021 κυκλοφόρησε σε μορφή κινουμένου σχεδίου το λαϊκό παραμύθι με τίτλο «Ηλίτσα». Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε ποιητικούς διαγωνισμούς και διεθνείς διοργανώσεις παραμυθιού, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα Ισπανικά και στα Αγγλικά. Ζει μεταξύ Ελλάδας–Αγγλίας–Ισπανίας, έχει ιδρύσει τη σχολή δημιουργικής εκπαίδευσης K A L I M E R A και είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ποίησης.

 

Πάμε λοιπόν να τον γνωρίσουμε καλύτερα παρέα.


1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα.

- Γεια σας, είμαι ο Κωνσταντίνος Τζίμας, δημιουργός του παιδικού παραμυθιού "Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί". Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Εύχομαι στους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο, να ψυχαγωγηθούν, και με πολύ χαρά να επικοινωνήσουμε για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.
 
 

2. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παραμύθι σου " Οι κυρίες και οι κύριοι αριθμοί " , Πες μας λίγα λόγια από που εμπνεύστηκες μια τόσο πρωτότυπη και έξυπνη ιστορία. 

- Η ιστορία είναι απόρροια της καθημερινής αλληλεπίδρασης με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Δηλαδή, παρατηρώντας μια σειρά από μαθητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά. Για παράδειγμα, πως μπερδεύουν το 3 με το ε, το 9 με το 6, το 7 με το F, καθώς και διάφορες κοινωνικές προκλήσεις, όπως το bulling, ο ρατσισμός, η μοναξιά, η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, το περιβάλλον, η ανακύκλωση και άλλα. Έπειτα λοιπόν από μελέτη, έρευνα και φυσικά πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ευαισθητοποίησης πάνω σε αυτά τα θέματα προέκυψε ο τίτλος και το βιβλίο.
 

 
3. Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, με βάση την έως τώρα εμπειρία σου.
- Δεν θα έδινα καμία συμβουλή. Κανείς δεν ακούει τις συμβουλές. Προτιμώ τα παραδείγματα. Έχουμε τόσα πολλά φωτεινά παραδείγματα! Σαν δημιουργός, προσπαθώ με συνέπεια να εξασκούμαι στο πεδίο της συγγραφής μελετώντας και ερευνώντας. Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα "συνομιλώ" με τους αδελφούς Γκριμ, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον Αίσωπο, τους λαϊκούς παραμυθάδες, τη θεία Λένα, τον Καραγκιόζη, τον Σεφέρη, τον Καβάφη, τον Ρίτσο, τον Ροντάρι, τον Όμηρο, τον Ηράκλειτο, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ... και πολλούς ακόμα σπουδαίους δημιουργούς. Προσπαθώ να παραδειγματίζομαι από όλους αυτούς, και επιδιώκω να είμαι διαθέσιμος πνευματικά και σωματικά για την κάθε εμπειρία της ζωής, να μπορώ να αφουγκράζομαι την ανάγκη, να θέτω το γιατί, να παλεύω με τη γλώσσα.

4. Δώσε μας 2 λόγους γιατί να σε ακολουθήσει κάποιος στα social media.
- Δεν είμαι θηρευτής των "like" ή των αριθμών, χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως ως μέσο μετάδοσης και να επικοινωνίας της εργασίας μου. Οπότε προτιμώ να συνομιλούμε, να ανταλλάσσουμε μηνύματα ώστε να διατηρείται η επικοινωνία σε εγρήγορση. Δεν χρειάζεται κάποιος να με ακολουθήσει.

5. Άφησε μια συμβουλή για τους μικρούς σου αναγνώστες.
- Θα πρότεινα στους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου "Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί" να μην συμβιβαστούν με τις ιστορίες του βιβλίου. Να προσπαθήσουν αν θέλουν να αλλάξουν το τέλος των ιστοριών, ακόμη και να τις ξαναγράψουν, να ζωγραφίσουν το βιβλίο με δικά τους χρώματα, να δοκιμάσουν τις δραστηριότητες που περιέχουν οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου, δηλαδή να κάνουν το βιβλίο κατά κάποιον τρόπο δικό τους.

 

 

****************************************************************************************************

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κωνσταντίνο για την όμορφη συνέντευξη. <3 

Ευχόμαστε μια όμορφη συγγραφική πορεία, με πολλά ακόμη βιβλία να παίρνουνε σειρά.

 

Αν σου άρεσε η συνέντευξη, μοιράσου το σύνδεσμο με τους φίλους σου στα social media. 

 

Μπορείς να γνωρίσεις και τους υπόλοιπους συγγραφείς της παρέας μας, πατώντας στο μενού --> συνεντεύξεις  

 

Αν είσαι συγγραφέας και θα ήθελες να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με μια παρουσίαση στο κανάλι μου ή  με μια συνέντευξη στο blog μου ή με δημιουργία βίντεο παραμυθιού ή παιδικού βιβλίου, μη διστάσεις να μας στείλεις μήνυμα εδώ



Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου